O tome da li će Premijer liga BiH i u narednoj sezoni brojati 12 klubova ili će biti proširena na 14 neće se raspravljati danas, već 23. juna, kada će biti održana sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH.

Nije poznato zašto je prolongiran sastanak, a jedan od mogućih razloga je upravo da se članovima IO ostavi još nekoliko dana vremena da dobro razmisle da li će doći do proširenja elite, piše Glas Srpske.

“Još je rano o tome pričati, ali se sve više zagovara ideja o proširenju. Naravno da bi bila donesena ta odluka potrebna je većina glasova u Izvršnom odboru”, naglasio je izvor Glasa Srpske blizak IO NSBiH i istakao da bi vodilja čelnicima saveza mogla biti odluka i suda Francuske, koji je nacionalnom savezu te zemlje naložio da iz Ligue 1 ove sezone ne smije ispasti nijedan klub, iako je prvobitna odluka bila drugačija.

Ukoliko bi došlo do proširenja PLBiH za dva kluba, jasno je da bi 13. član ostala Zvijezda 09, a ostaje dilema ko bi bio 14.

“Čelik jedini nije dobio licencu na prvostepenoj komisiji za licenciranje, a kako stvari stoje na Bilinom polju, teško da će je dobiti i u drugostepenom postupku. Tada bi njegovo mjesto zauzela drugoplasirana ekipa iz Prve lige FBiH, TOŠK iz Tešnja, koji je dobio licencu”, nastavio je izvor.

Bilo kako bilo, ukoliko IO NSBiH donese odluku o proširenju lige, ona će biti verifikovana na Skupštini NSBiH, koja će se održati u julu. Naredno prvenstvo počet će 1. avgusta.

I dok se čeka sjednica Izvršnog odbora NSBiH, predsjednik Zvijezde 09 Boris Stanišić ima podršku sve većeg broja klubova za proširenje elite. Uz tim iz etno-sela Stanišići stali su Borac, Radnik, Sloboda, Tuzla City i Mladost.

“Gotovo je sigurno da ćemo podršku dobiti iz redova Zrinjskog i Širokog Brijega, a očekujem da uz nas stanu i tri preostala kluba: Sarajevo, Željezničar i Velež”, naglasio je Stanišić.

(SportCentar)